All About Health And Wellness Press

Važnost urološkog pregleda

Apr 15

Urološki pregled važan je zdravstveni pregled za muškarce. Ovaj ispit provjerava bolesti i stanja koja utječu na mokraćni trakt, uključujući bubrege, nadbubrežne žlijezde i reproduktivni sustav, uključujući prostatu, vezikule i testise. Rano otkrivanje problema u tim područjima može pomoći u sprječavanju razvoja ozbiljnijih zdravstvenih problema. Stoga je urološki pregled važan dio održavanja dobrog zdravlja.

Ako ste zabrinuti zbog bilo kakvih simptoma ili problema koji bi mogli biti povezani s urologijom, obratite se svom liječniku. Oni će vas moći savjetovati je li urološki pregled neophodan i pomoći će vam da dobijete potrebnu njegu. 

Iako se danas puno više govori o ovoj vrsti pregleda i dalje ga mnogi smatraju tabu temom, što je apsolutno pogrešno. Jednako kao što odlazite kod doktora za bilo koji drugi zdravstveni pregled, bio on redoviti i rutinski ili pak, pregled na koji idete zbog određenih simptoma, na jednak način biste trebali promatrati i urološki pregled.

urološki pregled kod doktora

Ovo se posebno i dodatno još naglašava za sve muškarce koji su prešli četvrdesetu godinu života, urološki pregled je preporučljivo obavljati jednom godišnje i idealno bi bilo kada biste ga uvrstili u vašu godišnju rutinu.

Kada biste se trebali obratiti urologu 

  • Pojava krvi u spermi (ejakulatu).Simptom se može javiti i u sklopu benigne hiperplazije prostate te patoloških stanja i tumora urotrakta.
  • Otežano mokrenje ili nemogućnost mokrenja – povezuje se sa raznim stanjima poput ozljede, spolno prenosive infekcije ili problema s prostatom.
  • Noćno mokrenje 
  • Bolovi u genitalnoj ili lumbalnoj regiji i slične tegobe
  • Inkontinencija urina – nevoljni bijeg urina, odnosno nemogućnost zadržavanja urina može biti simptom raznih uroloških problema.
  • Krv u mokraći 
  • Erektilna disfunkcija – može imati različite uzroke poput nekih medicinskih stanja (urinoinfekcije, šećerne bolesti, neurogenih uzroka, postoperativno), emocionalnih problema (anksioznost, depresija), problema s osobom s kojom stupamo u spolni odnos, umor, stres, nezdrava tjelesna težina, loša prehrana, problemi s prostatom, ozljede ili traume. 
  • Promjene na testisima ili koži penisa 
  • Ozljede penisa ili testisa 
  • Bol testisa i/ili penisa 
  • Crvenilo ili oteknuće 
  • Svrbež – često je popraćen iscjetkom iz penisa, a može se javiti i zasebno. Čest je simptom spolno prenosivih infekcija (klamidija, gonoreja) ili nametnika, ali može biti i simptom preosjetljivosti na određene alergene. 
  • Iscjedak iz penisa 
  • Prije ili nakon spolnih odnosa te nakon rizičnog spolnog odnosa

 

Također, naglasili bismo kako nisu samo muškarci ti koji traže pomoć urologa, već se ovom stručnjaku javljaju i žene. Kad je riječ o ženama, koje se urologu najčešće javljaju zbog čestih upala mokraćnog sustava, ali i inkontinencije. Smatramo kako je ovo vrlo važna informacija obzirom da se u “narodu” smatra kako je urolog isključivo doktor za muškarce, što zapravo nije potpuno točno.

Bez obzira bili vi muškarac ili žena, naglašavamo kako bi se urološki pregledi trebali obavljati obavezno ukoliko osjetite bilo kakve simptome urinalnog trakta- između ostalog i prethodno navedene. Također, čak i ukoliko nemate simptoma, a došli ste u četrdesete, preporučujemo da obavljate barem preventivne urološke preglede, kako biste svoje zdravlje mogli nadgledati i držati na visokoj razini što dulje.

Kako biste obavili urološki pregled dovoljno je zatražiti uputnicu vašeg liječnika opće prakse, ili ukoliko niste pretjerani ljubitelji redova, javiti se u neku od privatnih poliklinika gdje ćete svoj termin dobiti gotovo u tren oka.